Lora Štrbac

Datum objave: 12. 02. 2024.

Pretilost nije samo povezana s ozbiljnim bolestima poput dijabetesa tipa 2, srčanih problema i moždanog udara, već i potiče upalne procese u tijelu. Znanstvenici istražuju kako umanjiti oksidativni stres kod pretilih osoba, pritom istražujući ulogu antioksidansa kao potencijalne prehrambene strategije. Smanjenje razine oksidativnog stresa može imati ključnu ulogu u borbi protiv negativnih utjecaja pretilosti na zdravlje.

Spirulina, drevna cijanobakterija, poznata je po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima i prethodnim dokazima koji pokazuju njezin potencijal u smanjenju razine lipida u krvi, tjelesne masti, indeksa tjelesne mase i apetita.

Iako je poznato da tjelovježba smanjuje stres i upale, te da spirulina poboljšava izvedbu i oksidaciju masti tijekom vježbanja, još uvijek nije potpuno razjašnjena međusobna povezanost između uzimanja spiruline i učinka tjelovježbe.

Stoga su autori nove studije odlučili istražiti učinke kombinacije intervalnog visokointenzivnog treninga (HIIT) i spiruline u obliku dodatka prehrani na kardiometaboličko zdravlje, antropometrijske mjere, te na spojeve povezane s upalom, adipokine i citokine.

U istraživanju su sudjelovala 44 pretilih muškaraca, koji su nasumično podijeljeni u četiri skupine: kontrolnu, skupinu koja je uzimala dodatke spiruline, skupinu koja je izvodila samo vježbe, i skupinu koja je kombinirala vježbe s dodatkom spiruline. Skupine koje su sudjelovale u treningu izvodile su 12-tjedni program s tri HIIT sesije tjedno, dok su skupine koje su uzimale dodatke konzumirale 6 g spiruline dnevno tijekom istog razdoblja. Različiti parametri, uključujući metabolizam, antropometrijska mjerenja, funkciju srca i pluća te tvari povezane s pretilošću, mjerili su se 48 sati prije i nakon intervencije.

Rezultati su pokazali značajna poboljšanja u antropometrijskim mjerama i markerima upale kod skupine koja je kombinirala vježbanje s uzimanjem dodatka spiruline. Zabilježeno je značajno smanjenje razine lošeg kolesterola (LDL), ukupnog kolesterola i triglicerida.

Ova poboljšanja bila su izraženija u usporedbi sa skupinama koje su uzimale samo dodatak spiruline ili samo vježbale, sugerirajući da kombinacija može rezultirati dodatnim kliničkim koristima.

Istraživači su zaključili da uzimanje dodataka spiruline u kombinaciji s intervalnim visokointenzivnim treninzima smanjuje razine upalnih tvari, poboljšava tjelesnu masu i indeks tjelesne mase, te poboljšava profile lipida. Naglašavaju potencijal dodataka spiruline i intervalnih treninga visokog intenziteta kao sinergijske strategije za ublažavanje komplikacija povezanih s pretilošću i poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja kod pretilih muškaraca.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, pretilost, spirulina, trening,

Komentari