Ela Lučić

Datum objave: 02. 07. 2021.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu PLOS Pathogens prvi put potvrđuju vezu između određenih vrsta bakterija i tjelesnih simptoma neurodegenerativnih bolesti.

Promatranje sastava mikrobiote relativno je nov pristup istraživanju uzroka razvoja neurodegenerativnih bolesti. Kako bi pronašli specifičnu bakterijsku vrstu, znanstvenici su proučavali probavni sustav nematode, mikroskopski vidljivog crva. Crvi duljine jedan milimetar slični su ljudima po tome što imaju crijeva, mišiće i živce, ali umjesto milijardi stanica, svaki crv ima točno 959 stanica. Autori studije kolonizirali su crijeva nematode pojedinim bakterijskim vrstama kako bi procijenili njihov učinak na proteostazu u tkivima domaćina.

Obilježje neurodegenerativnih bolesti je stvaranje pogrešno savijenih proteinskih agregata koji uzrokuju stanične disfunkcije. Pogrešno savijeni proteini nakupljaju se u tkivu i u konačnici dovode do neurodegenerativnih poremećaja. Jedno je od glavnih otkrića studije to da bakterije koje koloniziraju crijeva mogu utjecati na savijanje proteina u udaljenim tkivima. Još je važnije to da korisne komenzalne bakterije koje proizvode butirat mogu suzbiti taj štetni učinak.

Rezultati nedavno provedenih studija pokazali su kako pacijenti s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolešću imaju nedostatak ovih „dobrih“ bakterija, što može pomoći u shvaćanju povezanosti neurodegenerativnih bolesti i sastava mikrobiote crijeva.

Gotovo sve bakterije koje su bile povezane s pogrešnim savijanjem proteina također su bile povezane i s infekcijama otpornim na antibiotike kod ljudi. Zato znanstvenici sumnjaju kako postoji veza između otpornosti na antibiotike i neurodegenerativnih bolesti. Međutim, ističu potrebu za provedbom dodatnih istraživanja kako bi se to i potvrdilo.

Pošalji prijatelju na email

Komentari