Datum objave: 24. 07. 2013.

World Cancer Research Fund (WCRF) objavio je 8 smjernica za smanjenje rizika od karcinoma te je namijenjena osobama koje su ujedno i preživjele karcinom prostate.

Studija objavljena u časopisu Nutrition and Cancer istraživala je povezanost primjene preporuka WCFR-a te rizika od agresivnih oblika karcinoma prostate. Rezultati su temeljeni na podacima 2212 ispitanika dobi 40 do 70 godina s dijagnosticiranim karcinomom prostate. Studija je pokazala da ukoliko su ispitanici primjenjivali manje od 4 smjernice WCRF-a imali su 38% povećani rizik za obolijevanjem od agresivnih oblika karcinoma prostate u odnosu na ispitanike koji su primjenjivali svakodnevno više od 4 smjernice.

Nadalje, unosom manje od 500 kcal crvenog mesa tjedno ili 125 kcal/kg tjelesne mase dnevno imali su značajno smanjeni rizik od obolijevanja od agresivnih oblika karcinom prostate.

Navedeno istraživanje važno je jer ukazuje kako zdravim prehrambenim navikama te aktivnošću možemo utjecati na agresivnost bolesti te na taj način imati kontrolu nad zdravljem.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari