Vitaminoteka

Datum objave: 05. 05. 2005.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, nutritivna potpora u vidu suplementa koji sadrži riblje ulje, prehrambena vlakna i antioksidanse, smanjuje potrebu za tradicionalnom terapijom kortikosteroidima kod ulceroznog kolitisa.

Istraživači s The Cleveland Clinic proveli su randomiziranu kontroliranu studiju koja je uključila bolesnike od 18 godina i starije sa blagim i umjerenim oblikom ulceroznog kolitisa. Cilj studije bio je ispitati hoće li na razvoj bolesti utjecati dodatak ribljeg ulja, prehrambenih vlakana i antioksidansa standardnoj medikamentoznoj terapiji.

Prema rezultatima studije, bolesnicima koji su primali suplemente ribljeg ulja, prehrambenih vlaknana i antioksidansa, doza kortikosteroida potrebna za kontrolu simptoma ulceroznog kolitisa značajno se smanjila u odnosu na pacijente koji su umjesto suplementa primali placebo.

Iako su kortikosteroidi poprilično djelotvorni u liječenju ulceroznog kolitisa, preduga upotreba često vodi ka nesanici, promjenama raspoloženja, povećanju apetita, hipertenziji i osteoporozi.

Izvor: Clin Gastroenterol Hepatol 2005 Apr;3(4):358-69.

Pošalji prijatelju na email

Komentari