Datum objave: 07. 05. 2015.

Mnoga istraživanja pokazala su da odabir nepoželjne hrane u školskim kantinama znatno povećava rizik od pretilosti kod djece. Stoga se mnogo napora ulaže u poboljšanje kvalitete školskih jela te u poticanje djece na uravnoteženiji izbor obroka.

Jedan takav pokušaj predstavljao je i program za poboljšanje prehrane proveden u školi u Cincinnatiju u američkoj saveznoj državi Ohio. Program se sastojao od dva dijela. Tijekom prvog dijela djeci je bilo sugerirano koja hrana predstavlja poželjan izbor tako što su uz nju bili postavljeni crteži nasmijanog lica zelene boje. Na taj način bilo je označeno voće, povrće, proizvodi od cjelovitih žitarica i „obično“ nemasno mlijeko.

Drugi, dodatni dio programa poticao je djecu na pravilan prehrambeni izbor tako što je bio uveden uravnoteženi obrok koji je djeci ponuđen pod sugestivnim nazivom „Snažni tanjur“, a odabir ovog obroka nagrađivao se malim nagradama.

Analiza je pokazala da je program povećao odabir voća među djecom za 20 %, a odabir povrća za 60 %. Ukupna prodaja mlijeka nije se povećala, no primijećeno je da je odabir čokoladnog mlijeka pao s 87 % na 45 %, dok je prodaja nemasnog mlijeka porasla s 8 % na 48 % ukupne prodaje.

Autori su zaključili kako ovakvi jednostavni programi predstavljaju odličnu strategiju u poboljšanju prehrane i zdravlja školske djece.

Izvor: Pediatric Academic Societies Annual Meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari