Kako se mijenja skolonost odabira namirnica?

Datum objave: 26. 10. 2004.

Istraživanjem objavljenim u novom broju časopisa ''Food Quality and Preference'' napravljena je procjena utjecaja odabira hrane u dobi 2-3 godine na odabir hrane u kasnijoj dobi u istih ispitanika..

Ispitano je 4 skupina namirnica: povrće, namirnice životinjskog podrijetla, sirevi i hrana s visokim udjelom škroba. Rezultati su pokazali da se sklonost odabiru nekih namirnica najznačajnije promijenila tijekom adolescencije, ali svejedno je utvrđena jaka povezanost kasnijeg odabira hrane s preferencijama u dobi 2-3 godine. Povezanost je bila najizraženija za sireve, zatim za namirnice životinjskog podrijetla te za povrće. S povećanjem dobi, češće se odabire povrće, a rjeđe namirnice životinjskog podrijetla (što vrijedi samo za žene).

Ovo istraživanje pokazuje da se odabir hrane značajnije ne mijenja od 2-3 godine do dobi oko 20 godina, a najizraženije promjene u odabiru hrane se događaju tijekom adolescencije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari