Ela Lučić

Datum objave: 16. 09. 2021.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako određene razine minerala u tragovima tijekom trudnoće mogu smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka u djece kasnije u životu.

Istraživači su u razdoblju između 2002. i 2013. godine pratili 1200 žena 24 do 72 sata nakon poroda. Analizirali su razine otrovnih metala i minerala u tragovima u uzorcima krvi ispitanica.

Nakon analize, istraživači su otkrili kako su veće razine selena ili mangana u krvi žena bile povezane s nižim očitanjem krvnog tlaka u njihove djece prilikom posjeta klinici 3 do 15 godina kasnije.

Znanstvenici su također primijetili kako je mangan imao jaču obrnutu povezanost s razinom krvnog tlaka u djetinjstvu kada je koncentracija kadmija, otrovnog teškog metala u krvi, bila veća. To bi moglo značiti da mangan djelomično snižava razinu krvnog tlaka, ublažavajući učinak kadmija na povišenje razine krvnog tlaka. Dobiveni rezultati ukazuju na to da unos adekvatne količine selena i mangana tijekom trudnoće može pomoći u smanjenju vjerojatnosti razvoja visokog krvnog tlaka kod djeteta.

Ističući očitu povezanost mangana i kadmija, istraživači su objasnili kako je mangan mnogo jače povezan s nižim krvnim tlakom u djece čije su majke pušile tijekom trudnoće. Pušenje cigareta, koje predstavljaju izvor kadmija, tijekom trudnoće također je promijenilo povezanost mangana i razine sistoličkog krvnog tlaka u djece.

Rezultati ukazuju na to kako bi djeca koja su istodobno bila izložena dimu cigareta i nižoj razini mangana tijekom prenatalnog razdoblja mogla biti podložnija razvoju povišenog krvnog tlaka u djetinjstvu, u usporedbi s djecom koja su bila izložena višoj razini mangana. Iako bi bilo najbolje da nisu izložena dimu cigareta, optimiranje razine mangana moglo bi zaštititi djecu majki koje su pušile tijekom trudnoće od razvoja visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti u budućnosti, istaknuli su autori studije.

Izvor: Environmental Health Perspectives

Pošalji prijatelju na email

Komentari