Lora Štrbac

Datum objave: 03. 06. 2024.

Atopijski dermatitis, često se povezuje s neravnotežom u crijevnom mikrobiomu te predstavlja izazov za mnoge pojedince.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Medicina istražuje kako dodaci probiotika i prebiotika mogu utjecati na stanje atopijskog dermatitisa i ekcema.

U studiji koja je trajala 12 tjedana, korišten je dodatak prehrani koji sadrži tri vrste probiotičkih bakterija: Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BS01, Lactiplantibacillus plantarum LP14 i Lacticaseibacillus rhamnosus LR05, zajedno s prebiotičkim fruktooligosaharidima (FOS) i riboflavinom. Studija je uključila 144 bolesnika s blagim atopijskim dermatitisom i nije imala placebo kontrolnu skupinu.

Kliničke procjene provedene su koristeći nekoliko standardiziranih metoda. Sustav ocjenjivanja SCORAD mjeri intenzitet simptoma i procjenjuje područja zahvaćenih kožnih lezija, uključujući subjektivne simptome poput svrbeža i problema sa spavanjem. EASI indeks procjenjuje površinu zahvaćenog područja i ozbiljnost ekcema u različitim regijama tijela za znakove crvenila, zadebljanja, oteklina i grebanja. TIS sustav ocjenjuje tri ključna znaka atopijskog dermatitisa: crvenilo (eritem), oteklina/izbočine (edem/papule) i ogrebotine (eksorijacija).

Rezultati su pokazali značajno poboljšanje ne samo u intenzitetu svrbeža (pruritusu), već i u lezijama povezanim s atopijskim dermatitisom, uključujući crvenilo (eritem), oticanje (edem) i izbočine na koži (papule), te ekskorijaciju, što je prekomjerno bockanje ili češanje kože.

Ovo kliničko i statističko poboljšanje primijećeno je nakon 12 tjedana isključive upotrebe probiotika i prebiotika.
Stoga, istraživači naglašavaju potencijalnu povezanost između mikrobioma kože i crijeva te podržavaju upotrebu određenih probiotika i prebiotika kod blagog atopijskog dermatitisa, čak i u svrhu održavanja zdravlja kože.

Izvor: Medicina

Pošalji prijatelju na email

Komentari