Datum objave: 10. 02. 2016.

Novo istraživanje australskih stručnjaka sugerira da je tzv. jo-jo prehrana, koja podrazumijeva apstinenciju od „nezdrave“ hrane tijekom radnih dana te njeno prekomjerno uživanje za vikend, gotovo jednako nepoželjna kao i svakodnevna nepravilna prehrana.

Navedeno istraživanje trajalo je 16 tjedana, a bilo je provedeno na štakorima koji su bili podijeljeni u tri skupine. Jedna skupina je tijekom cijelog pokusa imala zdravu, a druga nezdravu ishranu, dok je treća četiri dana u tjednu jela poželjnu, a tri dana u tjednu nepoželjnu hranu.

Usporedbom sastava crijevne mikroflore štakora na kraju istraživanja primijećeno je da je mikroflora životinja na jo-jo ishrani bila gotovo identična onoj kod životinja koje su tijekom cijelog istraživanja jele neuravnoteženo. S druge strane, sastav mikroflore kod skupine koja je imala zdravu ishranu bio je znatno drugačiji, a zanimljivo, štakori na jo-jo ishrani pokazali su i znatno veći unos kalorija od ove skupine.

Budući da je jo-jo prehrana vrlo popularna među pojedincima na redukcijskim dijetama, autori istraživanja zbog ovih rezultata pozivaju na oprez. Čini se da i samo povremena neumjerena konzumacija „nezdrave“ hrane može nepovoljno utjecati na organizam.

Izvor: Molecular Nutrition & Food Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari