Datum objave: 25. 08. 2005.

U velikom broju slučajeva, simptomi žgaravice mogu se umjesto lijekovima ublažiti prehranom. Čak i kada su lijekovi neophodni, pravilna prehrana može pomoći, bilo da omogući manju uporabu lijekova-što je uvijek dobro-ili da zajedno s lijekovima još više olakša simptome..

Stalna i uporna žgaravica veliki je problem za veliki broj ljudi. Iz različitih razloga, primjerice zbog prevelike količine želučane kiseline ili zbog slabog mišića koji razdvaja jednjak i želudac, želučana kiselina se iz želuca vraća do jednjaka uzrokujući neugodne simptome.

Simptomi žgaravice mogu se olakšati lijekovima, a za neke kritične slučajeve potreban je i operativni zahvat. Otprilike 1 od 5 osoba koje pate od žgaravice olakšanje mogu osjetit samo ukoliko promijene neke životne navike, primjerice ukoliko puše, ako prestanu pušiti, ukoliko su pretili, ako smršave...

U procesu terapije žgaravice vrlo je bitna promjena prehrambenih navika, bilo da se određene namirnice izbacuju iz prehrane, bilo da se neke uvode češće. Pravilna prehrana djeluje tako da smanjuje lučenje želučane kiseline i fizički spriječava vraćanje kiseline u jednjak.

Prije navođenja nekih općih smjernica za prehranu osoba koje pate od žgaravice, važno je napomenuti da probavnim smetnjama treba pristupati individualno, odnosno, što je dobro za jednu, nije nužno dobro za drugu osobu. Stoga kod ovakvih problema treba pažljivo osluškivati svoj organizam.

Rješenje može biti izbjegavanje određene vrste hrane. Naime:

Odeđena hrana slabi vezu između želuca i jednjaka što omogućava vraćanje kiseline u jednjak.

Tu spadaju:

· pržena i masna hrana
· čokolada
· pepermint
· češnjak
· luk

Određena pića povećavaju količinu želučane kiseline. Tu spadaju:

· kava (sa i bez kofeina)
· čajevi i gazirana pića
· alkoholna pića

Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, te ih treba izbjegavati. To su:

· citrusi i sokovi od citrusa
· proizvodi od rajčice
· čili
· papar

Potrebno je imati na umu da gazirana pića uzrokuju nadimanje te tako stvaraju pritisak na želudac i tjeraju kiselinu da se vraća u jednjak.
Dobar saveznik u borbi protiv žgaravice je slina, zbog svog lužnatog karaktera štiti jednjak i pomaže ublažiti neželjeno djelovanje želučane kiseline. Žvakaća guma ili pastile nakon obroka stimuliraju lučenje sline te na taj način mogu smanjiti vrijeme kontakta želučane kiselina i jednjaka.

Simptomi žgaravice mogu se olakšati pomoću 13 navedenih koraka:

1.korak: Jedite često, ali male obroke
Manji, i manje masni obroci ne zadržavaju se predugo u želucu i ne stvaraju veliki pritisak na mišić koji povezuje jednjak i želudac

2.korak: Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite
Mnoge osobe sa prekomjernom tjelesnom masom osjete olakšanje kada malo smršave.

3.korak: Izbjegavajte premasna jela
Istraživanja su pokazala da premasna i pržena jela slabe mišić koji povezuje jednjak i želudac

4.korak: Izbjegavajte hranu koja slabi vezu između jednjaka i želuca[/

Obična voda također može pomoći jer razrjeđuje kiselinu.

9.korak: Nemojte jesti 3 - 4 sata prije spavanja
Veća je šansa da će želudac dospjeti u jednjak ukoliko ležite, nego ukoliko sjedite ili stojite.

10.korak: Poduzmite ostale korake koji Vam mogu pomoći
Slušajte svoj organizam, izbacite iz prehrane ono što mu smeta, prestanite pušiti, ne unosite prekomjerne količine alkohola. Ležeći položaj s uzdignutom glavom također može olakšati simptome žgaravice

11.korak: Jedite više jogurta
Veliki broj liječnika preporuča fermentirane mliječne proizvode osobama koje pate od žgaravice. Fermentirani mliječni proizvodi sa aktivnim bakterijskim kulturama djeluju blagotvorno na zdravlje inetestinalnog trakta

12.korak: Ako ste u mogućnosti, lagano prošećite nakon obroka

13.korak: Ne nosite pretjesnu odjeću

OGLEDNI MENI ZA OLAKŠAVANJE SIMPTOMA GASTROEZOFAGEALNOG REFLUKSA I ŽGARAVICE

DORUČAK
Sok od jabuke (3/4 šalice)
Zobene pahuljice (1/2 šalice)
Obrano mlijeko (1 šalica)
Kava ili čaj (koliko se podnosi)

MEĐUOBROK
Banana (1)
Integralni krekeri (4)
Obrano mlijeko (1/2 šalice)
RUČAK
Juha od povrća (1 šalica)
Tortelini sa sirom i špinatom (1 tanjur)
Dinja (1/2 šalice)
Hladni čaj

VEČERA
Zelena salata, blago začinjena
Pileća prsa bez kože, sa grilla (150 g)
Kuhana bijela riža (1/2 šalice)
Malo integralno pecivo
Puding od vanilije s niskim udjelom masti
Nemasno mlijeko (1 šalica)

Pošalji prijatelju na email

Komentari