Vitaminoteka

Datum objave: 22. 05. 2010.

Osim ekoloških i genetičkih čimbenika i prehrana može utjecati na proces starenja kože. Utjecaj prehrane na starenje je nedovoljno istraženo područje, a zanimanje je sve veće.

Japanski znanstvenici su napravili istraživanje u kojem su ispitivali odnos između biofizičkih svojstava kože žena i unosa masti i antioksidansa prehranom, ali i unosa skupina namirnica kao izvora tih nutrijenata. Više od 700 žena je sudjelovalo u istraživanju, a koristeći neinvazivne metode znanstvenici su mjerili vrijednosti stupnja hidracije, površinskih lipida i elastičnost kože ispitanica. Prehrana ispitanica procjenjivala se upotrebom upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića.

Rezultati su pokazali kako je viši unos ukupnih masti, uključujući zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina značajno povezan s povećanom elastičnošću kože. S druge strane, unos polinezasićenih masnih kiselina nije značajno povećao elastičnost kože, dok je unos omega – 3 masnih kiselina samo marginalno povezan. Također se pokazalo kako viši unos zelenog i žutog povrća značajno utječe na smanjenje pojave bora na licu.

Znanstvenici su ispitivali i utjecaj alkohola i sojinih izoflavona pretpostavljajući da će imati djelovanje slično učinku hormona estrogena na kožu. No, ipak se pokazalo da nemaju nikakav učinak.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, masti, povrće,

Komentari