Ela Lučić

Datum objave: 25. 11. 2021.

U nedavno provedenoj studiji znanstvenici su ispitivali učinke prehrane s ograničenim energetskim unosom i ketogene prehrane kod miševa s tumorom gušterače.

Rezultati ranije provedenih studija ukazuju na to da prehrana s ograničenim energetskim unosom može usporiti rast tumora u nekim slučajevima, a pokazalo se da takva prehrana produljuje životni vijek miševa i mnogih drugih životinjskih vrsta. Manji broj studija u kojima su znanstvenici istraživali učinke ketogene prehrane na rast tumora nije dao uvjerljive rezultate.

Kako bi shvatili temeljni mehanizam, znanstvenici su analizirali rast tumora i koncentraciju hranjivih tvari kod miševa s tumorom gušterače, koji su bili podvrgnuti uobičajenoj, ketogenoj ili energetski ograničenoj prehrani.

Kod miševa podvrgnutih ketogenoj prehrani i prehrani s ograničenim energetskim unosom razina glukoze se smanjila. Kod miševa podvrgnutih prehrani s ograničenim energetskim unosom razina lipida također se smanjila, ali kod miševa podvrgnutih ketogenoj prehrani povećala se.

Nedostatak lipida ometa rast tumora jer stanice karcinoma trebaju lipide za izgradnju svojih staničnih membrana. Normalno, kada lipidi nisu dostupni u tkivu, stanice mogu proizvesti vlastite lipide. Kao dio ovog procesa, one moraju održavati odgovarajuću ravnotežu između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, za što je potreban enzim zvan stearoil-CoA desaturaza. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje zasićenih masnih kiselina u nezasićene masne kiseline.

Prehrana s ograničenim energetskim unosom, kao i ketogena prehrana, smanjuju aktivnost enzima stearoil-CoA desaturaze. Međutim, miševi podvrgnuti ketogenoj prehrani na raspolaganju su imali lipide iz prehrane, tako da enzim stearoil-CoA desaturaza nije bio potreban. Za razliku od toga, miševi podvrgnuti prehrani s ograničenim energetskim unosom nisu imali na raspolaganju masne kiseline iz prehrane niti su ih mogli proizvoditi. Kod ovih miševa, rast tumora značajno se usporio u usporedbi s miševima na ketogenoj prehrani. Ne samo da ograničenje energetskog unosa smanjuje razinu lipida dostupnih stanicama tumora, već također ometa proces koji im omogućuje da se prilagode. Ta kombinacija stvarno pridonosi inhibiciji rasta tumora, navode znanstvenici.

Osim istraživanja na miševima, znanstvenici su pregledali i neke podatke studija provedenih s ljudima. Analizirali su odnos između obrazaca prehrane i vremena preživljavanja kod pacijenata s rakom gušterače. Na temelju rezultata jedne studije, znanstvenici su otkrili kako vrsta konzumirane masti utječe na ishod pacijenata podvrgnutih prehrani s niskim udjelom šećera nakon dijagnoze karcinoma gušterače, iako podaci nisu dovoljno potpuni kako bi se izvukli bilo kakvi konačni zaključci o učinku prehrane.

Unatoč tome što su rezultati ove studije pokazali kako prehrana s ograničenim energetskim unosom ima povoljan učinak na rast tumora, znanstvenici ističu kako ne preporučuju bolesnicima s karcinomom pridržavanje takve prehrane koju je teško održavati i može imati štetne nuspojave. Međutim, vjeruju kako bi se ovisnost stanica karcinoma o dostupnosti nezasićenih masnih kiselina mogla iskoristiti za razvoj lijekova koji bi mogli pomoći usporiti rast tumora.

Izvor: Nature

Pošalji prijatelju na email

Komentari