Petra Bračić

Datum objave: 20. 01. 2025.

Prehrambeni aditiv karagenan, poznat i kao E 407, u prehrambenoj industriji koristi se kao emulgator i sredstvo za zgušnjavanje te se može pronaći u brojnim gotovim proizvodima. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su kako ovaj aditiv može potaknuti razvoj upalnih bolesti crijeva, nastanak želučanog ulkusa te povećati koncentraciju šećera u krvi.

Utjecaj na ljude zasad nije ispitivan te je upravo to bilo predmet istraživanja provedenog pri Njemačkom Centru za istraživanje šećerne bolesti (njem. Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung). 

U istraživanju je, mladim zdravim muškarcima, s indeksom tjelesne mase (ITM) manjim od 30 kg/m² (prosječni ITM bio je 24,5 kg/m²) davan karagenan kao dodatak uz njihovu uobičajenu prehranu, u količinama koje odgovaraju dvjema do trima dnevnim dozama koje se konzumiraju u Sjedinjenim Američkim  Državama ili placebo. Obje skupine bile su promatrane tijekom razdoblja od dva tjedna.

Istraživanje je pokazalo kako konzumacija karagenana može narušiti funkciju crijevne barijere, na sličan način kao što je to primijećeno u istraživanjima na životinjama. Rezultati su pokazali povećanje propusnosti tankog crijeva, najvjerojatnije zbog upale crijeva.

Primarni cilj istraživanja bio je ispitati osjetljivost na inzulin, učinkovitost hormona koji smanjuje razinu šećera u krvi, a koja se smanjuje prije razvoja šećerne bolesti tipa 2. Iako učinak inzulina nije bio značajno promijenjen kod 20 sudionika, podaci su pokazali da su sudionici s višom tjelesnom masom imali smanjenu učinkovitost inzulina, posebno u jetri, pri povećanoj konzumaciji karagenana. Nadalje, kod muškaraca s prekomjernom masom primijećena je tendencija povećanja markera upale u krvi te znakova upale u hipotalamusu, dijelu mozga odgovornom za metabolizam šećera i apetit, također pri većem unosu karagenana.

Istraživači ističu kako su sudionici u prosjeku, vjerojatno još uvijek bili dovoljno zdravi, mladi i suviše kratko izloženi povećanom unosu karagenana da bi pokazali značajne metaboličke i ozbiljnije učinke karagenana na organizam. Međutim, kod starijih ili pretilih osoba učinci bi mogli biti izraženiji. Također, istraživači naglašavaju važnost i potrebu daljnjih istraživanja o učincima karagenana na ljudsko tijelo s obzirom na njegovu široku rasprotranjenost u hrani i potencijalne zdravstvene rizike. 

Izvor: Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung 

Pošalji prijatelju na email

Komentari