Lora Štrbac

Datum objave: 21. 12. 2023.

Imate li simptome poput kihanja, curenja iz nosa, svrbeža ili suzenja očiju koji se javljaju zbog peludne groznice, sezonskih ili cjelogodišnjih alergija? Uz sve veću raširenost alergijskog rinitisa diljem svijeta, osobe koje se bore s ovim stanjem suočavaju se s izazovima koji značajno utječu na njihovu svakodnevicu, društveni život i kvalitetu sna.

Alergijski rinitis, poznat i kao peludna groznica, neinfektivna je kronična bolest gornjih dišnih puteva koja pogađa 10-30% svjetske populacije, a simptomi uključuju začepljen nos, curenje iz nosa, svrbež nosa i često kihanje. Trenutno su lijekovi i imunoterapija najčešće korišteni načini liječenja ovog stanja, ali nisu uvijek učinkoviti. S druge strane, prebiotici mogu predstavljati zaštitnu pomoć za osobe oboljele od alergijskog rinitisa.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proveo je istraživanje NHANES, nacionalno istraživanje koje procjenjuje zdravlje i prehranu djece i odraslih u Sjedinjenim Državama.

Analizirali su podatke o 87 174 sudionika starijih od 18 godina koji su patili od alergijskog rinitisa. Ispitanici su pružili informacije o svojim demografskim karakteristikama, načinu života i drugim zdravstvenim stanjima. Na temelju ovih podataka istraživači su identificirali proizvode koji sadrže prebiotike i postbiotike a zatim su provodili telefonske intervjue kako bi procijenili njihov unos. Korištenjem ovih podataka, istraživači su istraživali povezanost između konzumacije prebiotika i rizika od razvoja alergijskog rinitisa.

Rezultati istraživanja pokazali su potencijalni zaštitni učinak unosa prebiotika u prevenciji alergijskog rinitisa, posebno kod muškaraca mlađih od 65 i starijih od 80 godina. Međutim, ovaj zaštitni učinak nije uočen kod osoba između 65 i 80 godina. Prema ovim podacima, čini se da većina osoba koje boluju od alergijskog rinitisa nije redovito konzumirala prebiotike u usporedbi s onima koji nisu oboljeli od ove alergijske bolesti.

Istraživači ističu da crijevna mikrobiota ima važnu ulogu u razvoju i regulaciji imunosnog sustava, a poremećaji u sastavu crijevne mikrobiote povezani su s alergijskim bolestima. Pretpostavlja se da prebiotici djeluju smanjujući rizik od razvoja alergijskog rinitisa putem ovog mehanizma. Međutim, kako bi se potvrdili ovi rezultati, potrebna su daljnja istraživanja koja će istražiti optimalnu dozu, vrstu prebiotika i vrijeme njihovog uzimanja kako bi se bolje razumjelo kako prebiotici utječu na alergijski rinitis.

Izvor: Laryngoscope Investigative Otolaryngology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergijski rinitis, pelud, prebiotici,

Komentari