Lora Štrbac

Datum objave: 26. 03. 2024.

Sposobnost prebiotika, posebice inulina, galakto-oligosaharida (GOS) i frukto-oligosaharida (FOS), da poboljšaju apsorpciju minerala kao što su kalcij i magnezij, već je više puta istaknuta u posljednjih 20 godina.

Neke studije čak su izvijestile o poboljšanoj apsorpciji željeza. Najnovija istraživanja tvrde da je prvi put pokazano slično povoljno djelovanje prebiotika kod dojenčadi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 30% svjetske populacije možda ima niski broj crvenih krvnih stanica zbog nedostatka željeza. U SAD-u, gotovo 10% male djece ima nedovoljne zalihe željeza.

Nova studija provedena u Keniji uključila je 191 dojenče koji su nasumično podijeljeno u tri skupine. Prva skupina konzumirala je žitarice za dojenčad obogaćene željezom sa 7,5 g galakto-oligosaharida/frukto-oligosaharida (GOS/FOS), druga skupina s 3 g GOS/FOS, dok je treća skupina konzumirala iste žitarice, ali bez dodatka prebiotika. Omjer GOS i FOS bio je 9:1, a praćenje je trajalo tri tjedna.

Rezultati su pokazali da je frakcijska apsorpcija željeza u skupinama koje su uzimale prebiotike bila 26%, što je 60% veća vrijednost u usporedbi s konzumacijom obroka žitarica bez prebiotika. Također su izvijestili da su prebiotičke skupine pokazale značajno veće količine bakterija roda Lactobacillus, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Nadalje, količina nepoželjnih bakterija roda Enterobacteriaceae i drugih patogena bilo je značajno niža u skupini s visokim dozama prebiotika. Za skupinu koja je primala 7,5 g prebiotika, zabilježen je i značajno niži pH uzorka stolice.

Jedan od potencijalnih mehanizama za ovo djelovanje prebiotika jest njihova sposobnost povećanja proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina i mliječne kiseline od strane crijevnih bakterija, što smanjuje distalni pH crijeva, povećavajući otapanje i apsorpciju željeza. Iako se vjeruje da je apsorpcija željeza u debelom crijevu minimalna kod ljudi, prebiotici mogu olakšati apsorpciju željeza smanjenjem crijevne i/ili sistematske upale te povećanjem koncentracije hemoglobina. Ovaj učinak bi mogao biti važan je pokazuje da bi se ukupna apsorpcija željeza u dojenčadi mogla povećati uzimanjem prebiotika.

Prema ovim rezultatima, istraživači zaključuju da dodatak prebiotičkih galakto-oligosaharida/frukto-oligosaharida (GOS/FOS) žitaricama za dojenčad obogaćenih željezom može povećati apsorpciju minerala za 60%. Stoga bi strategije za unos željeza trebale osigurati najniže učinkovite doze željeza koje umanjuju štetne učinke na crijeva dojenčadi, dok bi apsorpcija željeza trebala biti poboljšana.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari