Ela Lučić

Datum objave: 28. 12. 2022.

Isprekidani post pokazao se učinkovitim načinom gubitka tjelesne mase, no stručnjaci su zabrinuti kako bi takav način prehrane mogao imati negativan utjecaj na razinu ženskih reproduktivnih hormona.

U nedavno provedenom istraživanju, znanstvenici su pratili skupinu pretilih žena prije i nakon menopauze koje su bile podvrgnute isprekidanom postu tijekom osam tjedana. Isprekidani post propisuje vremenski ograničeno razdoblje konzumacije hrane od četiri sata dnevno, tijekom kojeg osobe mogu konzumirati hranu bez praćenja unosa kalorija, a zatim nastavljaju s postom uz unos vode do sljedećeg dana. Autori studije mjerili su razlike u razinama hormona dobivene analizom podataka uzoraka krvi između žena koje su se pridržavale isprekidanog posta i kontrolne skupine koja nije slijedila nikakva ograničenja u prehrani.

Znanstvenici su otkrili kako su razine proteina koji prenosi reproduktivne hormone kroz tijelo ostale nepromijenjene u žena koje su se pridržavale isprekidanog posta tijekom osam tjedana. Isto vrijedi i za razinu testosterona i za androstenedion, steroidni hormon koji tijelo koristi za proizvodnju i testosterona i estrogena.

Međutim, razina DHEA, hormona koji se često propisuje kod neplodnosti za poboljšanje funkcije jajnika i kvalitete jajnih stanica, bila je značajno manja u žena koje su se pridržavale isprekidanog posta prije i nakon menopauze. No, važno je napomenuti kako su u njih razine DHEA ostale unutar normalnog raspona do kraja osmotjednog razdoblja.

Smanjenje razine DHEA kod žena u postmenopauzi moglo bi biti zabrinjavajuće jer menopauza već uzrokuje dramatičan pad estrogena, a DHEA je njegova primarna komponenta. Međutim, rezultati istraživanja pokazali su kako nema negativnih nuspojava povezanih s niskom razinom estrogena u postmenopauzi. Dodatno, umjereni pad razine estrogena mogao bi biti od pomoći u smanjenju rizika od karcinoma dojke u žena prije i nakon menopauze, budući da je visoka razina DHEA povezana s tim rizikom.

Znanstvenici su također izmjerili razine estradiola, estrona i progesterona, svih hormona koji su ključni za trudnoću, ali samo kod žena u postmenopauzi, zbog mijenjanja razine ovih hormona tijekom menstrualnih ciklusa žena u predmenopauzi. Kod žena u postmenopauzi nije bilo promjena u razini tih hormona na kraju osam tjedana. Žene koje su se pridržavale isprekidanog posta doživjele su gubitak tjelesne mase od 3% do 4% svoje početne tjelesne mase tijekom trajanja studije, u usporedbi s kontrolnom skupinom, u kojoj nije zabilježen gotovo nikakav gubitak tjelesne mase. Kod žena koje su se pridržavale isprekidanog posta također je primijećen pad inzulinske rezistencije i biomarkera oksidativnog stresa.

Zaključno, stručnjaci smatraju kako velik dio negativnih informacija o isprekidanom postu o kojima se izvješćuje proizlazi iz studija na miševima ili štakorima. Sukladno tome, ističu kako je potrebno provesti veći broj studija za utvrđivanje učinka isprekidanog posta na ljude.

Izvor: University of Illinois Chicago

Pošalji prijatelju na email

Komentari