Vitaminoteka

Datum objave: 18. 08. 2015.

Na ovogodišnjem skupu američkog Instituta prehrambenih tehnologa IFT15: Where Science Feeds Innovation, prezentirano je istraživanje koje je ispitalo unos prehrambenih vlakana Amerikanaca.

Rezultati istraživanja pokazali su da Amerikanci unose daleko manje od preporučenih 38 g prehrambenih vlakana dnevno za muškarce i 25 g dnevno za žene – primijećeno je da muškarci u prosjeku unose tek 18 g, a žene 15 g prehrambenih vlakana dnevno. Također, samo 53 % ispitanika izjavilo je da pazi na dovoljan unos vlakana, dok je ovaj udio u 2010. godini iznosio čak 73 %.

Navedeni rezultatine čude budući da je zapaženo i da tek 32 % ispitanika konzumira preporučena dva serviranja voća dnevno te samo 26 % svakodnevno pojede preporučena tri serviranja povrća.

Stoga su istraživači zaključili kako bi pojedince trebalo poticati da u prehranu uvrste i druge izvore vlakana – primjerice, proizvode od cjelovitih žitarica te prehrambenim vlaknima obogaćene mliječne proizvode. U svome radu čak su i pokazali da bi uključivanje ovih proizvoda u prehranu moglo povećati šansu dostizanja preporučenog unosa prehrambenih vlakana i uživanja svih blagodati povezanih s njihovim visokim unosom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vlakna,

Komentari