Josip Rešetar

Datum objave: 07. 05. 2018.

Učenici srednjih škola više preferiraju povrće koje je začinjeno s mješavinom biljnih začina u odnosu na povrće začinjeno samo s uljem i soli, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Food Quality and Preference.

U istraživanju je sudjelovalo 100 učenika koji su degustirali osam različitih vrsta povrća začinjenih posebno razvijenom mješavinom začina za svaku vrstu ili pak samo s uljem i soli. Povrće korišteno u istraživanju bilo je u smrznutom ili u konzerviranom obliku, kako bi se postigle ujednačene senzorske karakteristike uzoraka, a uključivalo je  kukuruz, grašak, brokulu, grah, mrkvu, cvjetaču, zelene mahune i slatki krumpir.

Rezultati su pokazali da su učenici preferirali čak sedam od osam vrsta povrća koje su bile začinjene mješavinom biljnih začina. Jedina iznimka bio je slatki krumpir.

Autori istraživanja smatraju da bi slične izmjene u školskim kantinama rezultirale ne samo povećanim unosom povrća kod adolescenata već i smanjenjem ukupnog otpada hrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, začini, Zdravlje djece,

Komentari