Maja Biličić

Datum objave: 04. 05. 2018.

Nedavno je istraživanje pokazalo da muškarci koji prolaze kroz hormonsku terapiju uslijed karcinoma prostate mogu tjelovježbom i promjenom prehrane znatno poboljšati vlastito zdravlje.

Protiv karcinoma prostate koristi se terapija deprivacije androgena, odnosno muških hormona poput testosterona koji potiču njegov rast. Međutim, ovaj oblik terapije može dovesti do gubitka mišićne mase i snage te do akumulacije masti, što u konačnici dovodi i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

U istraživanju su sudjelovala 32 pacijenta s karcinomom prostate. Polovica je pacijenata bila uključena u 12-tjedni program s grupnom tjelovježbom (dva puta tjedno po sat vremena vježbi snage i kardio trening) i nutricionističkim savjetovalištem. Druga je polovica dobila opće informacije o vlastitoj dijagnozi te priliku za informiranje o tjelesnoj aktivnosti. Svi se pacijenti prije samog istraživanja nisu mnogo kretali, odnosno bavili su se tjelesnim aktivnostima manje od sat vremena tjedno.

Nakon 3 mjeseca ispitivanja, muškarci interventne grupe, koji su se bavili tjelovježbom i pravilno se hranili, imali su veću mobilnost, snažnije mišiće i manje masnog tkiva, dok je u kontrolnoj grupi uočen suprotan rezultat.

U interventnoj su grupi ispitanici izgubili 2 kg, od čega 1,8 kg masti, a postotak potkožnog masnog tkiva pao je za 2%. Ispitanici kontrolne grupe dobili su na tjelesnoj masi, a postotak masnog tkiva narastao im je za 1,8%.

Znanstvenici smatraju da je grupni pristup vrlo bitan za ovakve rezultate jer se na taj način okupljaju pacijenti s istim iskustvima i istim izazovima, što ih potiče na dugoročne promjene ponašanja i prehrane koje će smanjiti rizik od kroničnih i metaboličkih bolesti.

Izvor: Annals of Behavioral Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, muškarci, prostata,

Komentari