Vitaminoteka

Datum objave: 15. 10. 2014.

Kada se govori o osteoporozi, najčešće se priča o povećanoj krhkosti kostiju kod starijih. Međutim, temelj ovog stanja leži u kakvoći izgrađenog koštanog tkiva u mladosti.

Stoga su uvaženi pedijatrijski stručnjaci u novom radu objavljenom u časopisu Pediatrics, sakupili strategije koje mogu doprinijeti zdravlju kostiju djece i adolescenata.

Postizanje adekvatne gustoće koštane mase u ranom životu određujući je čimbenik dobrog zdravlja kostiju tijekom ostatka života. 70 % razlika u koštanoj masi među pojedincima posljedica je genetike, no stručnjaci napominju da prehrambeni unos kalcija, vitamina D, proteina, natrija i gaziranih pića također igra bitnu ulogu. Ostali čimbenici na koje se može utjecati, a utječu na zdravlje kostiju, su i tjelovježba, održavanje poželjne tjelesne mase i, općenito, zdrav životni stil.

Znanstvenici savjetuju da primarni izvor kalcija u prehrani dojenčadi treba biti majčino mlijeko, odnosno dojenačka formula, a nakon navršene prve godine preporučuju mlijeko i mliječne proizvode. Naglašavaju kako je i djeci i adolescentima potrebno preporučiti veći unos kalcija te vitamina D, i to prije svega hranom, a ne dodacima prehrani.

Smatraju da je budući zadatak mjerodavnih institucija povećanje preporučenog dnevnog unosa vitamina D te da bi mladima s ponavljajućim prijelomima kostiju trebalo rutinski provjeravati status ovog vitamina.

Dodatno, autori navode i kako bi pedijatri trebali ispitivati razinu tjelesne aktivnosti djece te im, u skladu s tim, preporučiti vježbe koje promiču zdravlje kostiju. Radi se o vježbama u kojima je tijelo opterećeno vlastitom težinom te se „bori“ protiv gravitacije, poput hodanja, trčanja i plesa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kalcij, Kosti i zglobovi, vitamin D,

Komentari