Datum objave: 11. 08. 2016.

Glavni način liječenja karcinoma trenutno predstavlja kemoterapija, koja uglavnom podrazumijeva upotrebu antimitotika – tvari koje suzbijaju rast tumora učinkom na proces mitoze, odnosno, diobu stanica. Glaziovianin A je obećavajući antimitotik izoliran iz lišća brazilskog stabla Ateleia glazioviana, no njegova sinteza u laboratorijima je poprilično zahtjevna i skupa. Stoga je skupina ruskih stručnjaka u novom radu predstavila novi učinkovitiji i pristupačniji proces sinteze. Zanimljivo, kao ishodišne molekule u predstavljenom procesu korištene su tvari iz sjemenki često upotrebljavanog začinskog bilja – peršina i kopra.

Osim glaziovianina A, u istraživanju su sintetizirane i strukturom slične molekule kako bi se odredio spoj s najboljim antimitotičkim svojstvima. U ovome su poslužili embriji morskog ježinca, na kojima se često ispituju potencijalni kemoterapeutici, te kulture ljudskih stanica, uključujući stanice melanoma, karcinoma pluća, prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika.

Embriji morskih ježinaca odlično su poslužili za određivanje općih antikarcinogenih svojstava, a ispitivanje na kulturama stanica pokazalo je da su na ispitivane spojeve najosjetljivije stanice melanoma te da nisu toksični za zdrave krvne stanice.

U usporedbi sa strukturno sličnim molekulama, najpoželjniji učinak ipak je pokazao „roditeljski spoj“ glaziovianin A, a autori su napomenuli kako sljedeći koraci trebaju biti istražiti klinički potencijal ovog spoja, koji se može dobiti iz peršina i kopra.

Izvor: Journal of Natural Products

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, ljekovito bilje,

Komentari