Lora Štrbac

Datum objave: 20. 10. 2023.

Posljednjih godina bilježi se sve veći porast alergija na hranu kod djece pa se postavlja pitanje može li se na ovaj problem utjecati i prije njihova rođenja. Među najčešćim alergijama na hranu spadaju one na mlijeko, soju, jaja i gluten, dok su alergije na kikiriki također česte.

Brojna istraživanja već su ukazala na potencijal omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani na regulaciju imunosnog odgovora te njihov utjecaj na alergijske reakcije na hranu kod djece. Ova istraživanja su se bavila i prevencijom te liječenjem različitih stanja, poput astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa.

U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su postavili cilj analizirati dostupne podatke koji istražuju vezu između uzimanja dodataka omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće i djetinjstva te njihovog utjecaja na rizik od razvoja alergije na hranu kod dojenčadi.

Ova meta analiza uključila je 12 randomiziranih kontroliranih ispitivanja i obuhvatila ukupno 3274 para majka-dijete. Prosječne dnevne doze omega-3 masnih kiselina koje su majke uzimale bile su između 492 mg do 3700 mg , dok je dnevni unos kod dojenčadi bio 184 - 390 mg.

Uočeno je da je uzimanje dodataka omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja značajno smanjilo rizik od preosjetljivosti na jaja (RR = 0,58) i kikiriki (RR = 0,62) kod dojenčadi.

Daljnja analiza otkrila je da se ta veza održavala tijekom prve tri godine života djece što se tiče preosjetljivosti na kikiriki i indijski oraščić, dok se senzibilizacija na jaja smanjivala nakon treće godine života.

Nakon analize doze i reakcije, primijećen je linearni odnos između unosa omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće i rizika od preosjetljivosti na jaja kod dojenčadi u ranom životnom razdoblju. Naime, istraživači su primijetili smanjenje rizika od osjetljivosti na jaja za 3,2% sa svakih dodatnih 100 mg omega-3 dodatka dnevno tijekom tog ranog razdoblja. Međutim, unos omega-3 masnih kiselina tijekom djetinjstva nije pokazao zaštitni učinak protiv alergija na hranu.

Istraživači zaključuju da uzimanje dodatka omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja značajno smanjuje rizik od preosjetljivosti na jaja i kikiriki kod djece. Ipak, važno je napomenuti da su između studija postojale razlike u dozama i razdoblju uzimanja. Stoga se poziva na daljnja istraživanja koja će detaljnije istražiti ove čimbenike uz bolju kontrolu uzimanja omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće i razdoblja dojenja.

Izvor: Journal of Allergy and Clinical Immunology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergije, djeca, omega-3 masne kiseline,

Komentari