Datum objave: 10. 06. 2014.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Leeds, djeca koja su s novim povrćem upoznata u ranijoj dobi u konačnici povrće prihvate bolje te ga jedu više nego djeca kojoj je novo povrće uvođeno u prehranu u kasnijoj dobi. Uočeno je također da će čak i vrlo izbirljiva djeca svaki sljedeći put kada im se ponudi, jesti više novog povrća.

U istraživanje su uključene bebe i djeca iz Velike Britanije, Francuske i Danske, njih ukupno 332, dobi od 0 do 38 mjeseci. Tijekom eksperimenta svakom djetetu je davano između 5 i 10 serviranja barem 100 g pirea od artičoke pripremljenog na jedan od tri načina: obični pire, pire zaslađen šećerom te pire kojemu je dodano malo ulja.

Rezultati su pokazali da nije bilo veće razlike u količini konzumiranog pirea s obzirom na način pripreme, čime je srušen uvriježen mit kako je djeci povrće ukusnije ako nečim “zamaskiramo” njegov okus.

Također je uočeno da su mlađa djeca konzumirala više pirea nego starija. Istraživači to objašnjavaju činjenicom da dijete nakon napunjena 24 mjeseca sve manje želi okusiti novu hranu te općenito počinje odbijati hranu – čak i onu koja mu je prije bila ukusna.

Izvor: PLoS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari