Datum objave: 11. 08. 2009.

Gubitak koštane mase, kao metaboličko-hormonalna posljedica procesa starenja, zahvaća otprilike 75 milijuna ljudi diljem Europe, SAD-a i Japana.

Osteoporoza koja nastaje zbog gubitka koštane mase najčešće pogađa žene u postmenopauzi te predstavlja glavni čimbenik rizika za lomove kuka, kralješnice i zapešća. Time je s epidemiološkog stajališta pozicionirana u sam vrh zdravstveno-socioekonomske liste prioriteta te se ulaže velik trud u njezinu prevenciju i adekvatno liječenje.

Stoga veseli novost koju nam donosi nedavno kanadsko istraživanje: redovita konzumacija antioksidansa kombinirana s anaerobnim treninzima prevenira gubitak koštane mase! Uzorak ispitanika koji su uz tjelovježbu bili suplementirani i vitaminom E (600mg dnevno) i C (1000mg dnevno) pokazao je najveću gustoću kostiju, odnosno odsustvo njenog smanjivanja.

Znanstvenici taj učinak, među ostalim, pripisuju i pozitivnim učinkom antioksidansa na stanice koštane pregradnje – osteoklaste (stanice koje razgrađuju kost) i osteoblaste (stanice koje grade novu koštanu masu). U ovom slučaju to je sazrijevanje i poticanje djelovanja osteoblasta te suprimiranje osteoklaste.

Tome se pridružuje i jedna američka studija s početka ove godine čiji rezultati pripisuju osteo-protektivni učinak karotenoidima, točnije likopenu. Time je djelomično objašnjen pozitivan učinak redovite konzumacije voća i povrća na očuvanje koštane mase, naročito one u području kuka.

Izvor: Osteoporosis International

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari