Ela Lučić

Datum objave: 19. 02. 2021.

Pronalazak načina kako navesti djecu da jedu više povrća često predstavlja veliki izazov za roditelje. Kako bi im se olakšalo, u novoosmišljenom tanjuru za djecu korišteni su psihološki trikovi kako bi povrće izgledalo ukusnije, a porcije izgledale manje nego što stvarno jesu.

Ovaj jednostavni „tanjur za pomoć“ predstavlja pribor za jelo prilagođen djeci, a u njegovom osmišljavanju korišteno je nekoliko pristupa kako bi se povećao unos povrća. Izgledom je dizajniran poput običnih keramičkih tanjura koje koriste odrasli, odnosno lišen je jarkih boja ili likova iz crtića kako bi se potaknulo djecu da oponašaju prehrambeno ponašanje svojih roditelja. Koristeći optičku varku koja zavarava um kroz percepciju relativne veličine, ovaj „tanjur za pomoć“ puno je veći od tanjura s kojih manja djeca obično jedu, što pomaže da veličine porcija povrća izgledaju manje nego u stvarnosti.

Kako bi se dodatno pomoglo sakriti stvarnu veličinu porcija, tanjur se sastoji od jednog suptilnog udubljenja u kojem će se naći veći dio povrća te se na taj način prikriva koliko je zapravo povrća na tanjuru.

Udubljenje je postavljeno uz rub tanjura te se taj dio postavi najbliže djetetu, tako da povrće bude prvo što će djeca pojesti i što će ih zasititi. Nadalje, strana tanjura s udubljenjem je intenzivno bijele boje kako bi povrće vizualno bilo što privlačnije, dok ostatak tanjura postupno prelazi u tamniju, sivu boju, kako bi povrće izgledalo najukusnije uza sve što se djetetu servira.

Budući da su djeca puno pametnija nego što to odrasli obično misle, moguće je kako ovo neće biti posve siguran način za povećanje unosa povrća u djece. Međutim, strategije korištene pri izradi ovog inovativnog tanjura mogu barem pripomoći kako bi proces usvajanja zdravih navika bio što bezbolniji i jednostavniji.

Izvor: Gizimodo

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, povrće, Zdravlje djece,

Komentari