Vitaminoteka

Datum objave: 20. 06. 2016.

U novom zanimljivom istraživanju objavljenom u časopisu Fertility and Sterility, ispitano je kako životni stil parova utječe na uspješnost začeća i održavanje trudnoće.

U istraživanju je sudjelovalo 344 parova koji su redovito praćeni tijekom perioda planiranja trudnoće i prvih sedam tjedana od začeća. Ispitanicima je bio procijenjen unos alkoholnih pića i napitaka s kofeinom, kao i konzumacija duhanskog dima te uzimanje multivitaminskih dodataka prehrani.

Zapaženo je da je tijekom ispitivanja 28 % (98) žena doživjelo gubitak trudnoće, a s većim rizikom od gubitka povezanom se pokazala starija dob žene. Naime, ispitanice starije od 35 godina češće su imale probleme s održavanjem trudnoće, a primijećeno je i da potencijalan rizik predstavlja unos više od dva napitka s kofeinom dnevno, i to ne samo unos kod majki, već i kod očeva.

Za razliku od prethodnih istraživanja, unos alkohola se nije pokazao povezanim s uspješnosti zadržavanja trudnoće. Međutim, zanimljivo opažanje bila je obrnuta povezanost rizika od gubitka trudnoće i uzimanja multivitaminskih pripravaka – žene koje su uzimale multivitamine, pokazale su čak 55 % niži rizik.

Iako na temelju ovog istraživanja nije moguće sa sigurnosti tvrditi da, primjerice, multivitamini mogu prevenirati gubitak trudnoće, rezultati ukazuju na veliku važnost usvajanja zdravih životnih navika prije začeća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: trudnoća, Trudnoća i dojenje,

Komentari