Kako mršavimo pijući mlijeko?

Datum objave: 28. 02. 2005.

Kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovo izbacivanje iz tijela putem fecesa, objašnjavaju danski istraživači koji su po prvi put osigurali kliničke dokaze koji objašnjavaju mehanizam gubitka tjelesne mase konzumiranjem mliječnih proizvoda.

Posljednjih godina je nekoliko epidemioloških studija pokazalo da postoji obrnuto proporcionalna veza između količine unesenog kalcija i tjelesne mase. Drugim riječima, veći unos kalcija doprinosi većem gubitku te boljoj kontroli tjelesne mase. Nova stuija po prvi put nudi i objašnjenje mehanizma djelovanja kalcija na redukciju tjelesne mase.

Studijom je pažljivo praćena prehrana i energetska potrošnja zdravih osoba čija je tjelesna masa bila umjereno povećana. Testirana su tri prehrambena režima sa različitom količinom kalcija i proteina, čiji izvor su uglavnom bili mliječni proizvodi niskog udjela mliječne masti.
Jedan prehrambeni režim karakterizirao je nizak unos kalcija (500 mg dnevno), i adekvatan unos proteina (oko 15% ukupnog energetskog unosa); drugi režim je karakterizirao visok unos kalcija (1800 mg) i normalan unos proteina, dok je treći režim karakterizirao visok unos i kalcija i proteina (23% ukupnog energetskog unosa).

Rezultati su pokazali da je prehrambeni režim koji je uključivao visoki unos kalcija rezultirao izbacivanjem 14,2 g masti dnevno putem fecesa, dok je režim deficitaran na kalciju rezultirao je gubitkom 6 g masti dnevno putem fecesa.
Autor studije naglašava da bi ovaj mehanizam mogao rezultirati godišnjim gubitkom od 4 kg.

Izvor: International Journal of Obesity (vol 29, no 3, pp 292-301)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta, mlijeko,

Komentari