Nema sumnje da je uravnotežena prehrana ključna za održavanje zdrave tjelesne mase i energetske ravnoteže našeg organizma, no detalji o tome kako mozak detektira i obrađuje informacije o nutrijentima koje konzumiramo, ostaju i dalje nepoznati.
U časopisu Neuron objavljeno je istraživanje o tome kako prehrambeni sastojci (nutrijenti) utječu na moždane stanice kao ključne regulatore ravnoteže energije.
Studija sugerira kakvi bi stanični mehanizmi mogli omogućiti moždanim stanicama da povežu različite načine prehrane (dijete) s različitim obrascima moždane aktivnosti.
Znanstvenici su, naime, istraživali na koji način mješavina nutrijenata utječe na oreksin/hipokretin neurone, za koje se smatra da su najznačajniji regulatori budnosti i ravnoteže tjelesne energije.
Prijašnja istraživanja su pokazala da glukoza inhibira te neurone. No sada se došlo do rezultata da fiziološki značajna mješavina aminokiselina (iz proteina npr. bjelanjka jajeta), stimulira i aktivira oreksin/hipokretin neurone. Kada su neuroni simultano izloženi aminokiselinama i šećerima, aminokiseline su suprimirale inhibitorni učinak glukoze.
Zaključno, aktivnost oreksin/hipokretin sustava značajnije regulira ravnoteža makronutrijenata, nego kalorijski sastav hrane, što ukazuje da mozak ne sadrži samo stanice osjetljive na energiju već također i stanice koje mogu mjeriti prehrambenu ravnotežu.
Ovaj stanični model je također u skladu s podacima da su obroci bogati proteinima učinkovitiji u održanju budnosti od obroka bogatih ugljikohidratima.