Datum objave: 14. 03. 2011.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale pokazalo je da stavljanje djeci omiljenih likova iz stripova ili crtanih filmova, primjerice Istraživačice Dore i Shreka, na pakiranje prehrambenih proizvoda potiče djecu na odabiranje manje zdravih i kaloričnijih varijanti proizvoda čak i bez obzira na okus. Jer, kako su istraživači uočili, upravo se kod proizvoda nutritivno upitnih karakteristika uglavnom koriste ovakve marketinške tehnike za privlačenje djece.

Istraživanje je objavljeno u izdanju časopisa Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine iz ožujka, a donosi i jedan ohrabrujući podatak, a to je da će djeca, ukoliko na pakiranju proizvoda nema poznatih likova, izabrati onaj proizvod na kojemu stoji „zdrav“ ili „zdraviji“.

Istraživači su 80-ero djece, dobi od 4-6 godina, pokazali jedno od četiri različita pakiranja žitnih pahuljica. Na dva pakiranja stajalo je „Slatki zalogaj“,a na dva „Zdravi zalogaj“. Po jedan od svakih „brandova“ na pakiranju je imao nacrtane pingvine, likove koji su tamošnjoj djeci jako dobro poznati iz stripova te animiranih filmova, a isto tako, po jedan od „brandova“ nije imao nikakve poznate likove na pakiranju. Sva četiri pakiranja su sadržavala isti proizvod, proizvod koji nije pretjerano marketinški oglašavan, te ga se moglo kupiti u trgovinama zdravom hranom, no ne i u svakom supermarketu.

Većini djece su žitne pahuljice bile ukusne, no, one koje su na pakiranju imale pingvine, ocijenili su znatno „ukusnijima“ od pahuljica koje na pakiranju nisu imale omiljene likove.

Istraživači su otkrili da prisutnost djeci omiljenih likova na pakiranjima prehrambenih proizvoda može biti odlučujući čimbenik pri procjeni proizvoda. Jer, u slučaju kada su djeci ponuđene pahuljice i sa likovima i sa tvrdnjama, ocjene proizvoda bile su poprilično jednake. Odnosno, djeci su jednako ukusne bile pahuljice iz oba pakiranja, a to je jasan pokazatelj da je prisutnost omiljenih likova utjecala ne percepciju okusa.

Ipak, djeca su radije odabirala pahuljice na kojima je stajalo „Zdravi zalogaj“ nego „Slatki zalogaj“, što je ukazalo na činjenicu da poruke o pravilnoj prehrani ipak pronađu svoj put do dječjih glavica.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari