Datum objave: 26. 11. 2007.

Camellia sinensis L. je biljka koja može doživjeti stotu, a uzgaja se u više od 30 zemalja svijeta. Napitak je bogat antioksidansima koji su značajni u prevenciji različitih kroničnih bolesti.

Međutim, čaj istovremeno sadrži i alkaloid kofein, pa konzumiranje većih količina osim što osigurava antioksidanse ima za posljedicu i nepoželjno visok unos kofeina. Kad bi se barem mogli riješiti tog kofeina!

Upravo se o tome raspravlja u novom broju časopisa Plant Foods forHuman Nutrition tj. nabrajaju se metode kojima se sadržaj kofeina u čaju ipak ne bi mogao svesti na nulu, ali bi se mogao smanjiti. Radi se o primjeni genetičkog inženjerstva kako bi se utišali geni zaduženi za biosintezu kofeina ili kako bi se pojačala aktivnost gena koji sudjeluju u razgradnji kofeina do njegovih neaktivnih metabolita.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari