Antonia Vlašić

Datum objave: 21. 12. 2021.

Prema novom istraživanju, začinjena hrana utječe na sastav majčinog mlijeka te povećava toleranciju okusa djece u kasnijoj dobi.

Postoje preferencije okusa koje čovjek razvije tijekom kasnijeg perioda svog života, kao i preferencije koje potječu još od prvih mjeseci života kojima smo bili izloženi dojenjem. Dosadašnje studije istraživale su uglavnom mirisne aktivne spojeve, kao što je vanilija, te njihov prijenos iz hrane u majčino mlijeko. Međutim, mali broj studija proučavao je prijenos okusnih spojeva i spojeva koji utječu na aromu majčinog mlijeka.

Novo istraživanje uključivalo je majke dojilje koje su u svoju prehranu morale uključiti hranu začinjenu curryjem te su im uzimani uzorci mlijeka koji su se zatim čuvali na temperaturi od – 80 ℃, nakon čega su ih masenom spektrometrijom analizirali na spojeve arome. Sve ispitanice su vodile dnevnik prehrane dva dana prije nego što su im uzeti uzorci mlijeka. Također, dvije majke skupljale su uzorke mlijeka između 10 i 24 sata nakon što konzumirale obrok začinjen curryjem te su se njihovi uzorci koristili isključivo za analizu oporih aroma.

Rezultati istraživanja su pokazali kako nakon konzumacije hrane začinjene curryjem jedini spoj koji su pronašli u majčinom mlijeku bio je piperin – kemijski spoj koji se nalazi u papru, iako curry sadrži još i kapsaicin – aktivnu komponentu čili papričice te 6-gingerol – aktivnu komponentu đumbira.

Također, istraživači su otkrili kako je piperin bio prisutan u majčinom mlijeku i nekoliko sati nakon konzumacije. Objašnjavaju kako je njegova koncentracija bila preniska da bi je dijete moglo svjesno prepoznati, međutim, mogla bi doprinijeti smanjenoj osjetljivosti prema oporim i sličnim okusima u djetetovoj kasnijoj dobi.

Izvor: Molecular Nutrition & Food Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: majčino mlijeko, okus, začini,

Komentari