Datum objave: 19. 09. 2012.

Osobe koje prate svoju prehranu trebale bi obratiti pažnju na količinu pojedene nezdrave hrane, a mogu se opustiti kada se radi o zdravijim opcijama, izvještava studija objavljena u Journal of Consumer Research.

U seriji studija, autori su pronašli da osobe koje uspiješno kontroliraju svoju prehranu jedu manje nezdrave hrane jer se brže zasite. Također su uočili da mnoge osobe sa slabom samokontrolom mogu uspostaviti bolju kontrolu kada obraćaju više pažnje na količinu nezdrave prehrane koju unose.

U jednoj interesantnoj studiji, skupina konzumenata je zamoljena da pojedu svoj zdravi ili nezdravi međuobrok, pri tome su neke osobe zamoljene i da broje zalogaje. Upravo osobe koje su brojale zalogaje zasitile su se brže čak iako inače imaju slabiju samokontrolu. Praćenjem pojedenoga, osobe bez samokontrole počinju se ponašati kao osobe sa snažnom samokontrolom.

Autori su zaključili da se osobe koje drže dijetu trebaju fokusirati na količinu nezdrave hrane. Praćenje unosa zdrave hrane može biti kontraproduktivno, što znači da bi tajna uspijeha zapravo bila u prepoznavanju pravodobnog praćenja hrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari