Lora Štrbac

Datum objave: 20. 11. 2023.

Trudnoća donosi sa sobom povećane potrebe za energijom i mikronutrijentima, budući da majčin metabolizam radi punom parom kako bi podržao rast fetusa i druge biološke procese. No, unatoč ovim povećanim potrebama, trudnice se često suočavaju s nizom izazova, uključujući prehrambene promjene, probavne tegobe i promjene u imunosnom sustavu. Ovi čimbenici zajedno često dovode do pojave zatvora i upale, što se javlja u oko 30% trudnoća.

U tom kontekstu, znanstvenici su odlučili ispitati učinkovitost klorele, zelene slatkovodne alge bogate proteinima i klorofilom, ali i vitaminima, uključujući različite oblike folata, vitamina B12 i D, te važnih minerala, kao što su željezo i magnezij. Osim mikronutrijenata, klorela također pruža izvor prehrambenih vlakana, što je čini privlačnom opcijom za trudnice koje žele poboljšati svoju prehranu.

Stoga je provedena studija kako bi se procijenila sigurnost i učinkovitost primjene dodatka klorele kod trudnica s niskim stupnjem upale. U studiji su sudjelovale trudnice iz Japana u dobi između 23 i 38 godina. Deset trudnica uzimalo je dodatke klorele, dok je 12 trudnica primalo placebo. Sudionice koje su uzimale klorele primale su 6 grama dodatka dnevno od 12. do 18. tjedna trudnoće, bez ograničenja u korištenju multivitamina i minerala.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su pratili razne parametre, uključujući broj crvenih krvnih stanica, razine hemoglobina, hematokrita, koncentraciju željeza u serumu, feritin, CRP (C-reaktivni protein), folate, vitamin B12, homocistein i albumin. Pored toga, istraživači su bilježili pojavu zatvora, unos željeza i nuspojave. Dodatno, analizirali su tjelesnu masu novorođenčadi, njihovu visinu i Apgar rezultat, koji određuje koliko je dijete dobro podnijelo proces poroda.

Rezultati istraživanja ukazuju na značajno smanjenje pojave zatvora među trudnicama koje su uzimale dodatke klorele. Naime, niti jedna trudnica iz te skupine nije patila od zatvora, za razliku od 8 od 12 trudnica iz placebo skupine koje su imale problema sa zatvorom i morale su koristiti laksative.

Stoga su istraživači zaključili da klorela može pružiti više od običnog dodatka mikronutrijenata - čini se da ima prebiotički potencijal, potičući rast korisnih crijevnih bakterija, suzbijajući štetne bakterije i pridonoseći ravnoteži crijevne mikrobiote. Različite vrste i ekstrakti klorele također mogu smanjiti upalu, poboljšati razinu kolesterola, jačati otpornosti na infekcije i smanjiti rizik od anemije i edema kod trudnica.

Izvor: Food Science & Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: klorela, opstipacija, trudnoća,

Komentari