Magdalena Klepo

Datum objave: 26. 02. 2024.

Ketogena dijeta koju karakterizira vrlo nizak unos ugljikohidrata i obično visok unos masti, u zadnje je vrijeme stekla veliku popularnost.

Budući da razgradnjom ugljikohidrata nastaje glukoza koja predstavlja glavni izvor energije u našem organizmu, ograničavanjem njihovog unosa organizam je primoran koristiti druge izvore kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe. U takvim uvjetima dolazi do razgradnje masti i proizvodnje ketonskih tijela, organskih spojeva koje tijelo i mozak mogu koristiti kao izvor energije.

Osim endogene proizvodnje ketonskih tijela, ketone u organizam možemo unijeti i u obliku dodataka prehrani. Ketogena prehrana povezana je s nizom zdravstvenih dobrobiti, poput regulacije i kontrole razine šećera u krvi te pojačane osjetljivosti na inzulin. Međutim, kada govorimo o utjecaju ketogene prehrane na sportsku izvedbu, postojeći dokazi su poprilično kontradiktorni. Dok jedni tvrde da spomenuti način prehrane potiče topljenje masti i poboljšava izdržljivost, drugi ističu da smanjuje razinu energije te usporava mišićni rast. Potaknuti oprečnim dokazima, kineziolozi sa Sveučilišta McMaster za cilj su imali istražiti učinak ketona u obliku dodataka prehrani na sportsku izvedbu visoko utreniranih sportaša.

U dvostruko slijepu, randomiziranu kontrolnu studiju uključeno je 25 visoko utreniranih sportaša koji su biciklirali pet ili više puta tjedno. Eksperiment je proveden u laboratoriju gdje su se simulirali uvjeti utrke. Svaki sudionik sudjelovao je u dva eksperimentalna ispitivanja koja su se razlikovala u vrsti ponuđenog pića prije tjelovježbe. Trening je uključivao 20-minutni biciklistički kronometar, oponašajući izvedbu utrke na 40 km. Ponuđena pića sadržavala su ili dodatak ketona ili placebo. Ispitanici su bili upućeni da zadrže svoje uobičajene prehrambene navike i navike vježbanja tijekom studije.

Glavno zapažanje studije odnosilo se na brzina koju su biciklisti mogli postići tijekom testiranja. Postignuta brzina bila je za 2,4 % niža kada su ispitanici primili dodatak ketona u odnosu na placebo. Također, učestalost gastrointestinalnih simptoma, poput nadutosti i bolova u želucu bila je veća nakon uzimanja dodatka ketona.

Istraživači ističu da su dobiveni rezultati u skladu s njihovim prethodnim radom u kojem su otkrili da unos ketona u obliku dodataka prehrani povećava kardiorespiratorni stres prilikom vježbanja. Trenutno istražuju učinke različitih doza dodataka ketona pri različitim intenzitetima vježbanja kako bi bolje razumjeli mehanizam djelovanja ketona na sportsku izvedbu.

Izvor: International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ketoni, sportska izvedba,

Komentari