Ela Lučić

Datum objave: 30. 07. 2021.

Mnogi sportaši imaju za cilj održati mišićnu masu tijekom smanjenog unosa masti. To se posebno odnosi na sportove u kojima je važan omjer snage i tjelesne mase, poput dugoprugaškog trčanja ili biciklizma.

U posljednje vrijeme, mnogi sportaši nastoje usmjeriti metabolizam prema većem iskorištavanju masti, uz manje oslanjanje na zalihe ugljikohidrata tijekom vježbanja kao način postizanja navedenog cilja, ističu znanstvenici.

Kako bi ispitali funkcioniranje ove strategije, znanstvenici su sredinom travnja 2020. godine analizirali podatke 243 ispitanika iz 13 studija. Osim izbjegavanja studija na životinjama, autori nisu analizirali podatke studija u koje su bili uključeni ispitanici sa sjedilačkim načinom života i one u kojima je unos ugljikohidrata bio veći od 50 grama dnevno. Prosječni energetski unos ispitanika koji su se pridržavali ketogene prehrane iznosio je 2318 kcal dnevno, a ona se sastojala od 8% ugljikohidrata, 70% masti i 22% proteina. Prosječni energetski unos u kontrolnoj skupini iznosio je 2433 kcal, a prehrana se sastojala od 52% ugljikohidrata, 29% masti i 19% proteina.

Analizirajući rezultate, znanstvenici su uočili smanjenje tjelesne mase kod ispitanika koji su slijedili ketogenu prehranu. To je vrlo značajan rezultat jer su u samo jednoj studiji ispitanici bili podvrgnuti prehrani sa smanjenim energetskim unosom.

Jedno od mogućih objašnjenja je to da su ispitanici koji su slijedili ketogenu prehranu zapravo konzumirali manje hrane od propisane količine. Uzrok tome mogao bi biti smanjeni izbor hrane kod takve vrste prehrane ili potencijalne nesklonosti hrani koja je dostupna za konzumaciju, napominju autori studije. Kao drugi mogući razlog smanjenja tjelesne mase navode povećanje sitosti i smanjenje apetita prilikom pridržavanja ketogene prehrane.

Također, otkrili su kako se ukupno smanjenje tjelesne mase može pripisati smanjenju udjela masnog tkiva. U tom smislu, ketogenom prehranom moguće je smanjiti udio masnog tkiva uz održavanje mišićne mase, ističu znanstvenici. Međutim, napominju kako su potencijalne značajne pristranosti mogle utjecati na rezultate. Kako bi se to izbjeglo, u budućim istraživanjima ispitanike bi trebalo nasumično raspodijeliti u skupine te im osigurati svu hranu i piće kako bi se osigurao željeni unos energije i makronutrijenata, zaključili su autori studije.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari