Antonia Vlašić

Datum objave: 28. 03. 2022.

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka koji se konzumira svakodnevno diljem svijeta, stoga je bitno poznavati njezin utjecaj na probavni sustav.

Cilj novog istraživanja bio je pregledom najnovije literature proučiti utjecaj kave na organe probavnog sustava. Znanstvenici su svoje zaključke iznijeli u časopisu Nutrients.

Podaci iz dosadašnjih studija pokazuju kako konzumacija kave potiče sekreciju probavnih sokova pogodujući tako organima koji se nalaze na početnom dijelu probavnog sustava. Postoje brojni dokazi koji upućuju na zaštitni učinak kave protiv karcinoma jetre i drugih bolesti jetre. Također, kava povećava motilitet crijeva te se, prema najnovijim istraživanjima, preporučuje kao pomoć za obnavljanje pokretljivosti i funkcije debelog crijeva nakon abdominalne operacije. Uz to, može uzrokovati i promjene u sastavu crijevne mikrobiote, posebice bakterija rodova Bifidobacteria, Bacteroides i Prevotella.

Iako ne postoje dokazi koji povezuju konzumaciju kave s pojavom karcinoma probavnih organa, još uvijek nije dovoljno istraženo utječe li kava na pojavu gastroezofagealnog refluksa, peptičkog ulkusa i upalnih bolesti crijeva.

Autori studije naglašavaju kako su za utjecaj kave na pojedine dijelove probavnog sustava dostupni samo stariji podaci te je potrebno provesti nova istraživanja na većoj skupini stanovništva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava, probavni sustav,

Komentari