Datum objave: 03. 12. 2014.

Dodatak male količine pirea povrća u mlijeko te kasnije u rižu tijekom uvođenja nove hrane u prehranu dojenčeta, u novom istraživanju se pokazao kao jednostavan način kako povećati izglede da će dijete kasnije bolje prihvatiti okus povrća.

U istraživanju je sudjelovalo 36 majki s djecom koje su bile podijeljene u dvije skupine kada su im djeca navršila šest mjeseci. Jedna skupina majki je tijekom 12 uzastopnih dana prvo dodavala male količine pirea povrća u mlijeko te poslije, također tijekom 12 dana, u rižu. Druga skupina djeci je tijekom 24 dana davala čisto mlijeko, odnosno, običnu rižu. Nakon toga, obje skupine majki su nadolazećih 11 dana djeci davale pire od povrća te su uspoređene razlike među skupinama. Vrste povrća davane djeci svakodnevno su se rotirale, a uključivale su mrkvu, zelene mahune, špinat i brokulu.

Primijećeno je da su djeca koja su se postupno privikavala na okus povrća, kasnije i mnogo bolje prihvaćala piree od povrća. U usporedbi sa skupinom koja se nije privikavala na povrće, pojela su značajno više pirea te su ga jela bržim tempom.

Autori su napomenuli kako djeca često odbijaju povrće zbog gorkog okusa, stoga navedena strategija prethodnog privikavanja na okus povrća predstavlja relativno jednostavan način kako poboljšati prihvaćanje kod dojenčadi.

Izvor: Appetite

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari