Datum objave: 09. 05. 2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, ispitani su učinci tzv. poreza na zasićene masti koji je bio uveden u Danskoj u listopadu 2011. godine, ali je povučen do kraja 2012. godine zbog brojnih kritika javnosti.

Na uzorku od preko 2 500 domaćinstava, u istraživanju su procijenjene promjene u prehrani koje su nastupile tijekom oporezivanja zasićenih masti u prehrambenim proizvodima.

Primijećeno je da je uvođenje spomenutog poreza imalo umjerene, ali općenito povoljne učinke na prehranu pojedinaca. Naime, unos zasićenih masti se u prosjeku smanjio za 4 %, konzumacija povrća je porasla 7,9 %, a unos vlakana se povećao za 3,7 %. S druge strane, primijećeno je malo povećanje unosa soli, no ovo nije imalo negativan utjecaj na ukupnu kvalitetu prehrane.

Posebne analize pokazale su da su zapažene promjene u Danskoj mogle doprinijeti smanjenju broja smrtnih slučajeva za 123 slučaja godišnje.

Iako su ovakvi porezi kontroverzni, čini se da mogu imati pozitivan učinak na zdravlje populacije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari