U novom istraživanju objavljenom u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, ispitani su učinci tzv. poreza na zasićene masti koji je bio uveden u Danskoj u listopadu 2011. godine, ali je povučen do kraja 2012. godine zbog brojnih kritika javnosti.
Na uzorku od preko 2 500 domaćinstava, u istraživanju su procijenjene promjene u prehrani koje su nastupile tijekom oporezivanja zasićenih masti u prehrambenim proizvodima.
Primijećeno je da je uvođenje spomenutog poreza imalo umjerene, ali općenito povoljne učinke na prehranu pojedinaca. Naime, unos zasićenih masti se u prosjeku smanjio za 4 %, konzumacija povrća je porasla 7,9 %, a unos vlakana se povećao za 3,7 %. S druge strane, primijećeno je malo povećanje unosa soli, no ovo nije imalo negativan utjecaj na ukupnu kvalitetu prehrane.
Posebne analize pokazale su da su zapažene promjene u Danskoj mogle doprinijeti smanjenju broja smrtnih slučajeva za 123 slučaja godišnje.
Iako su ovakvi porezi kontroverzni, čini se da mogu imati pozitivan učinak na zdravlje populacije.