Datum objave: 18. 08. 2016.

U novom zanimljivom istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, znanstvenici su otkrili spoj koji bi mogao pomoći u liječenju starosne makularne degeneracije, koja je čest uzrok slabog vida kod starijih osoba, a u ovome im je „pomogla“ – brokula.

Naime, poznato je da fitokemikalija brokule – indol-3-karbinol pomaže detoksikaciji stanica djelujući na specifičan receptor poznat pod kraticom AhR, koji sudjeluje u procesu uklanjanja štetnih spojeva. AhR ima ulogu i u detoksikaciji stanica mrežnice oka, međutim, njegova aktivnost se smanjuje ulaskom u treću životnu dob, a indol-3-karbinol i nije toliko jaki aktivator ovog receptora. Svejedno, ova fitokemikalija brokule poslužila je stručnjacima u pretraživanju baze podataka s nekoliko milijuna kemijskih spojeva kako bi pronašli strukturom sličnu molekulu, no sa snažnijim djelovanjem na AhR.

Tako je otkriveno da strukturom sličan sintetični spoj 2,2'-aminofenil-indol ima deset puta veću aktivnost prilikom djelovanja na AhR. U istraživanju je primijećeno da je spomenuti spoj odlično zaštitio mrežnicu oka pokusnih životinja koje su bile izložene jakom svijetlu, a blagotvorno je djelovao i na kulturu ljudskih stanica mrežnice.

Proučavajući metaboličke reakcije koje se odvijaju uslijed aktivacije receptora AhR, istraživači su primijetili da u zaštitnom učinku na mrežnicu ulogu ima palmitoleinska kiselina – masna kiselina koja se može naći u orašastim plodovima, biljnim uljima, ribi i mliječnim proizvodima. Dodatna ispitivanja njenu važnu ulogu su i potvrdila.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: oči,

Komentari