Datum objave: 01. 02. 2016.

Stručnjaci s Harvarda nedavno su objavili Kid's Healthy Eating Plate – malo izmijenjenu verziju „tanjura“ koji bi trebao biti atraktivniji i razumljiviji djeci.

Poznatu američku piramidu pravilne prehrane 2011. godine zamijenio je MyPlate – novi model kojeg je također osmislilo Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) kako bi pojedincima na jednostavniji način približilo koncept raznolike, uravnotežene i umjerene prehrane.

Osim zanimljive vizualne predodžbe koja sugerira da jednu polovicu tanjura za glavne dnevne obroke treba „napuniti“ voćem i povrćem, a drugu cjelovitim žitaricama i kvalitetnim izvorima proteina, Kid's Healthy Eating Plate uključuje i sljedeće smjernice:

• Vrsta ugljikohidrata važnija je od njihove ukupne količine u prehrani budući da su ugljikohidrati iz povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki znatno zdraviji od onih iz šećera, krumpira i proizvoda od bijelog brašna.
• Šećerom zaslađena bezalkoholna pića, slatkiši i grickalice ne predstavljaju poželjnu hranu i trebali bi se jesti što rjeđe, ako uopće.
• Kvalitetna biljna ulja trebala bi biti glavni izvor masti u prehrani.

Autori se nadaju da će Kid's Healthy Eating Plate poslužiti kao dobar pomoćni alat za edukaciju djece o trenutnim saznanjima s područja pravilne prehrane.

Izvor: Harvard T.H. Chan School of Public Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zdravi tanjur,

Komentari