Istraživači iz Norveške razvili su algoritam koji predviđa utjecaj prehrambenih navika na trajanje života te su otkrili kako optimalna prehrana smanjuje rizik od nezaraznih bolesti i produljuje životni vijek.
Prema podacima studije provedene 2018. godine, pod nazivom Global Burden of Diesease study, razvijen je algoritam pomoću kojeg se može izračunati očekivani životni vijek, ovisno o spolu, dobi, prehrambenim navikama i populaciji. Procjene su izračunate za ,,optimalan“ i „izvediv“ način prehrane. „Optimalna“ prehrana podrazumijeva povećani unos voća, povrća, cjelovitih žitarica, leguminoza, ribe i orašastih plodova te smanjeni unos crvenog i prerađenog mesa, zaslađenih napitaka i rafiniranih žitarica, dok se pojam „izvedivog“ načina prehrane odnosi na sredinu između optimalnog i tipičnog zapadnjačkog načina prehrane.
Znanstvenici su otkrili kako održive promjene u načinu prehrane mogu pozitivno utjecati na zdravlje i produljiti životni vijek za čak 10 godina, posebice ako se s promjenama krene u što ranijoj životnoj dobi. Najpozitivniji učinci na zdravlje uočeni su kod povećane konzumacije cjelovitih žitarica, leguminoza i orašastih plodova te smanjene konzumacije crvenog i prerađenog mesa.
Za stanovnike Europe izračunato je kako se životni vijek može produljiti za otprilike 12 godina, ako se s promjenama u prehrani krene od 20. godine starosti.
Navedene promjene uključivale bi povećani unos sljedećih skupina namirnica: cjelovitih žitarica (s 40 g na 225 g/dan), ribe (s 50 g na 200 g), povrća (s 250 g na 400 g/dan) i voća (s 200 g na 400 g/dan). Također, trebalo bi smanjiti konzumaciju određenih skupina, kao što su mliječni proizvodi (s 300 g na 200 g), rafinirane žitarice (s 150 g na 50 g), jaja (s 50 g na 25 g) te bijelo meso (s 75 g na 50 g). Crveno i prerađeno meso te zaslađene napitke bi potpuno trebalo izbaciti iz prehrane.
Izvor: Plos Medicine