Lora Štrbac

Datum objave: 28. 11. 2023.

Metabolički sindroma pogađa otprilike 35% stanovništva, a karakterizira ga abdominalna pretilost, povišeni krvni tlak, visoka razina šećera u krvi, niske razine "dobrog" kolesterola (HDL) te visoke razine triglicerida.

Zanimljivo je da spoj dobiven iz hmelja, poznat kao tetrahidroksantohumol (TXN), može biti od koristi kod ovog stanja. Za one koji uživaju u pivu, ovo može biti utjeha, budući da TXN potječe iz hmelja. No, treba napomenuti da količina TXN-a u pivu nije dovoljna za terapijski učinak.

TXN je derivat ksantohumola (XN) koji se prirodno javlja u hmelju, ključnom sastojku piva. Ovaj spoj smanjuje broj bakterija Oscillibacter u crijevima koje potiču upalu kada su izložene prehrani bogatoj mastima. XN je polifenol, vrsta prirodnog spoja koji se nalazi u mnogim biljkama i koristi se tisućama godina u tradicionalnoj medicini.

Istraživači su stoga proveli eksperimente na miševima kako bi istražili kako TXN utječe na metabolički sindrom. Miševi su bili izloženi različitim tipovima prehrane, uključujući prehranu s niskim udjelom masti, prehranu s visokim udjelom masti, prehranu s visokim udjelom masti uz dodatak TXN-a te prehranu s visokim udjelom masti uz dodatak XN-a. Tijekom eksperimenta, prikupljeni su uzorci fecesa miševa kako bi se analizirali mikrobiomi, a također je praćena ekspresija gena u različitim tkivima, uključujući masno tkivo, jetru, tanko crijevo i debelo crijevo.

Rezultati istraživanja su pokazali da je TXN smanjio razinu upale u masnom tkivu miševa. Ovaj rezultat sugerira da je TXN sposoban utjecati na mikrobiom i smanjiti razinu upale koja ima važnu ulogu u razvoju metaboličkog sindroma.

Iako su ovi rezultati obećavajući, važno je napomenuti da su testirani miševi primali veće doze spojeva nego što ih ljudi unose prehranom ili putem ekstrakata koji se prodaju. Stoga su potrebna daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli učinci TXN-a na ljudski organizam i provjerila sigurnost primjene kod ljudi.

Izvor: Microbiome

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crijevna mikrobiota, hmelj, mikrobiota, Upala,

Komentari