Lora Štrbac

Datum objave: 02. 08. 2023.

Starenje može donijeti izazove u svakodnevnom životu, a jedan od njih su promjene u kognitivnim funkcijama koje mogu utjecati na pamćenje i razmišljanje. U cilju poboljšanja zdravlja mozga u starijoj dobi, istraživači su se usredotočili na potencijalne prehrambene čimbenike koji bi mogli imati pozitivan utjecaj. Jedan od obećavajućih prehrambenih izbora su grožđice.

Ovo suho voće bogato je polifenolima, uključujući antocijane, flavanole, hidroksicimetnu kiselinu i flavonole, a prethodna istraživanja povezala su njihovu konzumaciju s neuroprotektivnim svojstvima.

Grožđice, osim što imaju nizak glikemijski indeks, također osiguravaju sitost, što ih čini privlačnom alternativom u prehrani. Međutim, malo je istraživanja bilo provedeno o njihovom utjecaju na kognitivno zdravlje. Zbog toga su istraživači odlučili istražiti ovaj potencijal.

Kliničko ispitivanje uključilo je 80 sudionika starijih od 70 godina, koji su bili nasumično raspoređeni u intervencijsku i kontrolnu skupinu. Sudionicima intervencijske skupine davano je 50 grama grožđica dnevno, što je približno 9,48 mg polifenola, uz njihovu uobičajenu prehranu tijekom šest mjeseci.

Kognitivna izvedba sudionika mjerena je na početku i nakon šest mjeseci pomoću Montrealske kognitivne procjene (MOCA) i Mini Mental State Examination (MMSE) testa. Također su se provodili testovi prisjećanja korištenjem Rey Auditory Verbal Learning Testa.

Rezultati istraživanja pokazali su da je MOCA test pokazao razliku od 3,27 bodova u korist skupine koja je konzumirala grožđice. Također, rezultati MMSE testa poboljšali su se za 0,36 bodova nakon šest mjeseci. Ovi rezultati sugeriraju poboljšanje u kognitivnim sposobnostima, vizualno-prostornim i izvršnim kapacitetima te jeziku.

Dodatno, odgovori na trenutno i odgođeno prisjećanje također su poboljšani unutar skupine koja je dobivala grožđice, a također su zabilježeni i bolji rezultati za kvalitetu života (+1,21 bodova) i autonomiju u instrumentalnim aktivnostima svakodnevnog života (-0,21 bodova) nakon šest mjeseci.

Točan mehanizam kojim polifenoli pružaju ove pozitivne učinke još nije potpuno poznat, no istraživanja su pokazala da konzumacija spojeva iz obitelji flavonola i stilbena, koji se nalaze u mnogim biljnim namirnicama kao što su čaj, kakao, grožđe i crno vino, poboljšava bioraspoloživost dušikovog oksida.

Kao rezultat toga, konzumacija 50 grama grožđica može blago poboljšati kognitivne sposobnosti, kvalitetu života i funkcionalne aktivnosti kod starijih osoba.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari