Najnovije istraživanje ukazuje da konzumiranje hrane bogate vitaminom D (riba, mlijeko), kao i nutrijentima kao što su betain (riba, žitarice, špinat) i metionin (perad, riba, mliječni proizvodi) može pomoći u smanjenju rizika od pojave makularne degeneracije, kao i spriječiti napredovanje te bolesti. Istraživanje je provedeno na jednojajčanim blizancima, od kojih je jedan imao rani stadij makularne degeneracije povezane s dobi, a dugi kasniji stadij bolesti.
Smatra se da je dokazani učinak vitamina D na smanjenje rizika od makularne degeneracije povezan s njegovim protuupalnim svojstvima, kao i sa činjenicom da vitamin D sprečava stvaranje manjih krvnih žila i krvarenje u oku, a koje može dovesti do gubitka vida u kasnijim stadijima bolesti.
S druge strane, protektivan učinak betaina i metionina povezan je s određenim promjenama molekule DNA.
Ovim istraživanjem blizanaca istih gena, ali različitog stadija bolesti, znanstvenici su uspjeli utvrditi kako okoliš i način života mogu utjecati na težinu makularne degeneracije povezane s dobi. Stoga, bez obzira na genetsku predispoziciju, jedenjem puno voća i povrća, te nepušenjem, možemo utjecati na pojavu bolesti.
Izvor: Ophthalmology