Maja Biličić

Datum objave: 19. 06. 2018.

Novo istraživanje provedeno na biciklistima muškog roda pokazali su da kreatin i elektroliti u obliku dodatka prehrani mogu povećati snagu i izdržljivost u sportu.

Randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolirano istraživanje provedeno je na 25 muških biciklista dobi 19 do 33 godine. Znanstvenici su ih pregledali kako bi utvrdili postoji li neko stanje, poput bolesti srca, bubrega ili jetre, koje bi moglo utjecati na apsorpciju ili metabolizam kreatina.

Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije grupe te su svakodnevno tijekom šest mjeseci dobivali placebo ili dodatak prehrani. Dodatak prehrani sadržavao je 4 g kreatin monohidrata i elektrolite (114 mg natrijeva klorida, 171 mg kalcijeva klorida, 286 mg magnezijeva klorida i 171 mg kalijeva klorida) u dnevnoj dozi.

Na samom početku ispitivanja biciklisti su obavili pet kratkotrajnih sprintova na biciklu s dvominutnim odmorom između svakog sprinta. Nakon šest mjeseci uzimanja dodatka prehrani, obavljena je još jedna serija sprintova.

Rezultati istraživanja otkrili su povećanje maksimalne snage od 4% i prosječne snage za 5% u grupi s dodatkom prehrani. Kod grupe koja je dobivala placebo nije uočena promjena u snazi.

Ovo je istraživanje prvo koje ukazuje na značajno povećanje u maksimalnoj i prosječnoj snazi uslijed uzimanja kreatina i elektrolita pa znanstvenici stoga mogu preporučiti biciklistima uzimanje spomenute kombinacije dodataka prehrani kako bi poboljšali svoje sportske rezultate.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari