Maja Biličić

Datum objave: 12. 01. 2018.

Nedavno istraživanje je pokazalo da smanjenje količine hrane životinjskog porijekla na nacionalnoj razini može utjecati na sami okoliš države s visokim dohotkom.

Poznato je da prehrana svakog čovjeka ne utječe samo na njegovo zdravlje, već i na okoliš. Međutim, gotovo nijedna zemlja nema osmišljene nacionalne prehrambene smjernice koje su istovremeno usredotočene i na održivost. Od 37 zemalja koje su znanstvenici proučili, samo 4 se osvrću i na okoliš.

Dakle, znanstvenici su svoje istraživanje proveli na 37 zemalja svijeta koje su imale nacionalne smjernice za prehranu te su proučavali utjecaj njihove prehrane na emisiju ugljika, kvalitetu vode i iskorištenost zemlje. Dobivene podatke usporedili su s podacima koje su dobili na temelju prosječne prehrane neke države te su pokušali utvrditi utječe li nacionalna prehrana na okoliš.

Rezultati su pokazali da bi praćenje nacionalnih smjernica za prehranu imalo znatan utjecaj na okoliš u Sjedinjenim Američkim državama, Australiji, Brazilu i Kanadi, većini zemalja Europske unije te Grčkoj, Irskoj i Nizozemskoj. Najveći pozitivni učinak imalo bi smanjenje količine hrane životinjskog porijekla u prehrani.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi u zemljama s nižim dohotkom praćenje nacionalnih smjernica za prehranu imalo nešto veći utjecaj na okoliš zbog toga što se inače u njima preporučuje konzumirati veće količine hrane životinjskog porijekla zbog općenito niskog unosa proteina.

Većina zemalja svijeta koje posjeduju prehrambene smjernice uglavnom u njima ne spominju održivost. Stoga znanstvenici smatraju da bi za očuvanje okoliša i poboljšanje općeg zdravlja u smjernice trebalo uključiti i pitanja o ekološkoj održivosti i održivoj proizvodnji hrane te metode za smanjenje otpada.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: održivost, okoliš,

Komentari