Josip Rešetar

Datum objave: 08. 12. 2017.

Starije pretile osobe koje koriste proteine u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s treningom izdržljivosti, uvelike mogu smanjiti rizik od staračke sarkopenije te poboljšati tjelesne sposobnosti, zaključak je novije meta-analize.

Aktualna meta-analiza obuhvatila je 17 randomiziranih kontrolnih istraživanja koja su ispitivala učinkovitost konzumacije proteinskog dodatka prehrani kod starijih osoba, koje su provodile trening izdržljivosti, na porast nemasne mišićne mase, snage i tjelesne motorike. Ispitanici su prosječno imali 73 godine i indeks tjelesne mase (BMI) od 29,7 kg/m2.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su konzumirali proteinske dodatke prehrani u kombinaciji s treningom izdržljivosti došlo do većeg porasta nemasne mišićne mase i snage u odnosu na ispitanike koji su provodili samo trening izdržljivosti.

Dodatno, kod ispitanika s prekomjernom tjelesnom masnom kao i kod pretilih ispitanika unos proteina u obliku dodatka prehrani bio je povezan s većim udjelom nemasne tjelesne mase i snage.

Shodno tome, u svrhu prevencije smanjenja mišićne mase i snage kod starijih pretilih osoba, znanstvenici pozivaju na provođenje strateških kombinacija proteinskog dodatka prehrani i treninga izdržljivosti.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari