Josip Rešetar

Datum objave: 14. 03. 2018.

Novo švedsko istraživanje pokazalo je da pretile žene koje se nakon menopauze hrane po smjernicama za paleolitsku prehranu (paleo) mogu postići dugoročan gubitak kilograma kao i smanjiti rizik za dijabetes tip 2 i krvožilne bolesti.

U dvogodišnjem istraživanju sudjelovalo je 70 ispitanica u postmenopauzi s prekomjernom tjelesnom masom. Ispitanice su nasumično podijeljene u dvije skupine. Unutar prve skupine slijedile su smjernice za paleolitsku prehranu, dok su unutar druge slijedile nordijske prehrambene smjernice. Iako su oba režima prehrane dosta slični, paleo prehrana u odnosu na prehranu kreiranu prema nordijskim smjernicama isključuje konzumaciju žitarica, mlijeka, rafiniranih šećera i dodane soli.

Rezultati su pokazali da je u obje skupine došlo do smanjenja tjelesne mase, međutim smanjenje težine je bilo nešto veće u paleo skupini.

Dodatno, u paleo skupini došlo je do značajnog smanjenja abdominalnog masnog tkiva i triglicerida u krvi za koje se zna da bitno utječu na razvoj krvožilnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Zaključno, paleolitski obrazac prehrane pokazao se kao dobitna kombinacija kod ovakve skupine ispitanica, iako je i obrazac kreiran prema nordijskim smjernicama također imao blagotvoran učinak na zdravlje.

Izvor: Umeå universitet

Pošalji prijatelju na email

Komentari