Kako djeca razmišljaju o hrani?

Datum objave: 09. 07. 2007.

Roditelji i pedagozi bombardiraju djecu informacijama o hrani, npr. mlijeko je dobro za kosti ili nemoj jesti slatkiše za zajutrak. Tu je i TV s porukama poput zdrava hrana ima sjajan okus. Naravno, sve te informacije nisu točne – npr. reklame koje tvrde da su gazirani napitci dio uravnotežene prehrane.

Kako djeca obrađuju ono što čuju? U novoj studiji iz časopisa Appetite djeca dobi 3, 4 i 7 godina su se igrala svrstavanja 70 namirnica u dvije skupine: zdravu i junky.

Najmlađi (3 i 4 godine) nisu bili u stanju objasniti zašto su neku namirnicu definirali kao npr. zdravu, dok su sedmogodišnjaci znali navesti razloge.

Mlađi su češće kao obrazloženje navodili utjecaj na zdravlje (npr. kvari zube), dok su stariji navodili i nutritivnu vrijednost (npr. masno je ili sadrži kalcij). Od toga rastem je razlog koji se s povećanjem dobi čuo sve rjeđe.

Uglavnom, djeca sasvim dobro znaju prepoznati koja hrana je zdrava, a koja junky, iako su imali problema sa svrstavanjem hrane kao što je npr. prženi krumpir (trebali su ga svrstati u skupinu junky, ali ih je zbunjivalo što je krumpir povrće).

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari