Datum objave: 04. 08. 2011.

Dok je s jedne strane učestalost dječje pretilosti u porastu, s druge strane djeca ne jedu dovoljno povrća. Poznato je da konzumiranjem povrća smanjujemo ukupni unos kalorija, pa je problem koji se javlja kako postići veću konzumaciju povrća kod djece.

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja provedenog na 39 djece, dobi 3 do 6 godina koja su 3 dana dobivala hranu obogaćenu povrćem. Naime, modificirani su standardni recepti dodavanjem pirea od povrća (cvjetača, brokula, tikvice, rajčica), kako bi se smanjio unos kalorija za 15 do 25 %. Djeci je okus takve hrane bio jednako ugodan kao i kad su jeli standardnu verziju istoimenog jela.

U odnosu na standardne prehrambene proizvode, konzumacijom ovakvih obogaćenih jela kod djece se udvostručio unos povrća te za 11 % smanjio unos kalorija. Slični rezultati istraživanja provedenog na odraslima objavljeni su u travnju ove godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Može se zaključiti da je ovakav način preinake uobičajenih recepata vrlo praktičan i osobito koristan te omogućuje roditeljima da na jedan “bezbolan” način povećaju unos povrća kod djece.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari